top
0 Coşul meu

Ghid despre materiale - tu știi ce materiale preferi?

Scris de: StarShinerS / 30.01.2022
Îmbrăcămintea, în ziua de azi, este realizată din diferite materiale. Materialele tradiționale precum bumbacul, inul și pielea sunt încă obținute din plante și animale. Dar majoritatea hainelor sunt, cel mai adesea, făcute din materiale și substanțe chimice. Astfel, există două tipuri de materiale: sintetice și naturale.

Materialele sintetice
Se estimează că 62% din toate fibrele folosite în industria modei sunt realizate dintr-un material sintetic – în principal poliester, dar și nailon, acril, polipropilenă și elastan. Există, de asemenea, materiale adesea denumite ca semi-sintetice, fabricate din materiale naturale, cum ar fi celuloza din copaci, dar fibrele sunt fabricate artificial.
materiale sintetice

1. Elastan, Lycra, Spandex (poți găsi oricare dintre cele trei denumiri, este unul și același material)
Acest material este super elastic și este foarte des amestecat cu alte fibre pentru a face îmbrăcămintea mai elastică, atât din materiale naturale, cât și din alte materiale sintetice. Ușor, nu își pierde forma în timp, este moale și rezistent. Cu toate acestea, nu absoarbe deloc umezeala, dacă este de culoare albă se poate îngălbeni și este sensibil la caldură mare (atenție la călcat).

2. Poliester
Aceasta nu este doar cea mai comună fibră sintetică, ci și cea mai comună fibră folosită în prezent în îmbrăcăminte, în special în Fast Fashion, deoarece este un material ieftin chiar și decât bumbacul și ultra versatil. Este foarte durabil, rezistent la șifonare și la pete, nu intră la apă și oferă o bună izolare termică. Poate fi vopsit doar cu vopsele speciale, pentru a nu se decolora.

3. Vâscoza
Vâscoza este la granița dintre fibrele naturale și cele artificiale. O alta variațiune a vâscozei este acetatul, care, de asemenea, este folosit pentru țesături. Moale, durabilă, ușor de vopsit, vâscoza este ieftină și are la bază un material 100% natural. Ușor șifonabilă, este sensibilă la căldura și la spălare, așadar vă recomandăm să citiți și să respectați mereu eticheta cu instrucțiunile de întreținere articolelor.

4. Nylon
Nylonul este un material mătăsos, care a fost produs ca o alternativă mai ieftină la mătasea naturală, obținut la bază din plastic. Este un material durabil, care nu se șifonează, este rezistent la spălare și călcare și are un aspect lucios.

Materialele naturale
Probabil suntem cel mai familiarizați cu fibrele vegetale și animale din punctul de vedere al consumatorului. Fibrele naturale comune provenite din regnul vegetal includ bumbacul, inul, cânepă, bambusul, sisalul și iuta. Componenta lor principală este celuloza. De la animale, obținem fibre populare precum lâna, mătasea, angora și mohair.
1. Bumbacul
Cel mai întâlnit material pentru îmbrăcăminte. Este o fibră naturală care poate fi cultivată organic fără pesticide, iar planta de bumbac are nevoie de o cantitate colosală de apă pentru a crește. Preia umiditatea cu ușurință, de aceea prosoapele sau cearșafurile sunt confecționate, în cele mai multe cazuri, din bumbac. Se șifonează ușor, nu reține mirosuri, este durabil și ușor de spălat.

2. Inul
Inul provine din tulpina florii plantei. Este o țesătură destul de rigidă și arată similar cu țesătura din cânepă. Nu sunt necesare pesticidele pentru a cultiva inul deoarece acesta poate crește în climate destul de reci, unde riscul de dăunători este mult mai mic. Procesul de fabricare a inului este un proces consumator de timp, care poate duce adesea la creșterea prețului acestuia.

3. Lâna
Când vorbim despre lână per se, aceasta provine de la oi. Alte lâni poartă în mod normal și alte denumiri, cum ar fi Angora de la Iepurele Angora sau Cașmirul de la caprele originare din zona Kashmir din India. Este rezistentă la praf și mizerie, dar și la foc și apă.

4. Mătasea
Mătasea este făcută din coconul viermilor de mătase. Cel mai comun virme de mătase se numește Mulberry Silkworm (vierme de mătase de dud). Materialul textil a fost inventat în China cu 8.500 de ani în urmă. Este ultra versatil, super comod, moale, dar durabil. Prețurile mătăsurilor pot urca extrem de mult.

Știai care sunt sursele materialelor? Aruncă o privire peste imaginile de mai jos.
despre materiale

despre materiale

despre materiale


Sperăm că toate aceste informații sunt utile pentru tine și că te vor ajuta să îți alegi exact tipul de material care să te avantajeze și să te facă să te simți bine purtând ținute StarShinerS!

Sursă imagini: pandasilk.com, starshiners.ro
BranduriStarShinerSExclusivSunShineAna RaduPrettyGirlFofyTop SecretArtistaSherri HillCosita LindaLady Pandora